Біла редька: вирощування, посадка та зберігання

Біла редька: вирощування, посадка та зберігання

 

Біла редька – одна з найвибагливіших і витривалих рослин, вона спокійно переносить практично будь-які кліматичні умови.
Це холодостійка рослина, здатна витримувати заморозки на ґрунті до -5 градусів, пагони починають рости вже за +4. Більшість білих сортів можна віднести до зимових, вони добре зберігаються і збирають їх до глибокої осені.

Кращі сорти білої редьки в каталозі нашого Інтернет-магазину

Для гарного зростання та великих коренеплодів редьці необхідно забезпечити гарні умови. Вона любить вологі суглинні ґрунти, багаті на перегній, від кількості поживних речовин у ґрунті багато в чому залежить врожай.

Вирощування редису з насіння у відкритому ґрунті

Найкраще вона росте на тих місцях, де раніше вирощувалася суниця.

Землю потрібно ретельно перекопати, глибина вкопаного шару становить не менше 30-35 см. Редьку не рекомендується вирощувати в тих місцях, де раніше росла капуста або редис, інакше рослині не вистачатиме поживних речовин.

Дайкон – вирощування у відкритому ґрунті

Догляд за білою редькою будується на кількох основних принципах:

  1. Зимові сорти починають садити з 25 червня, закінчується посадковий сезон 10 липня. Насіння має бути коричневим: якщо воно чорне або сіре, це зазвичай говорить про гниття, що почалося, що знижує схожість.
  2. Насіння на грядку висаджують гніздами по 3-4 штуки, причому між цими гніздами має залишатися щонайменше 15 см. Через 5-6 днів після появи сходів доведеться провести перше проріджування і залишити на грядці тільки найсильніші рослини.
  3. Біла редька вимагає ретельного рясного поливу, проводити його можна раз на тиждень. Кількість води на квадратний метр грядки досягає 10-12 літрів, щоб рослина отримала достатньо води, а нирка довго залишалася вологою.
  4. Для підживлення використовують переважно мінеральні добрива, всього за період вирощування проводяться два підживлення. Вперше добрива вносять після появи першого листя, вдруге – на 25-30 день після першого підживлення, до цього часу зазвичай вже починають формуватися коренеплоди. Для підживлення потрібно 20 г сечовини, 15 г хлористого калію та суперфосфат у кількості 60 г.
  5. Щоб урожай був хорошим, потрібно періодично доглядати посадки. Потрібно видаляти бур’яни, щоб вони не забирали корисний простір у коренеплодів, періодично підгортати рослини і розпушувати ґрунт.
  6. До збирання врожаю зимових сортів приступають із середини вересня, до цього часу редька сформує щільні коренеплоди 3-4 см у діаметрі та більше. Після збирання з коренеплодів необхідно обтрусити землю, з них зрізають бадилля, при цьому сам коренеплід не повинен бути пошкоджений.

Правила вирощування культивувалися дуже довго, і вони трохи відрізнятимуться для зимових та для літніх сортів. Якщо літні сорти висадити надто пізно, можна взагалі не дочекатися коренеплоду: рослина витратить усі сили на квіткову стрілку. Вся справа не лише в температурі ґрунту, а й у зменшенні світлового дня. Якщо ви плануєте збирати коренеплоди восени та зберігати їх довгий час, необхідно правильно підібрати сорт.

Для тимчасового зберігання редьку можна прибрати в холодильник, вона може пролежати до 20 днів. Для більш тривалого заощадження її укладають у льох і пересипають піском. Зимова кругла біла редька може зберігатися всю зиму, як і багато інших сортів.

Залишити відповідь