Дайкон – вирощування у відкритому ґрунті

Дайкон – вирощування у відкритому грунті

 

Дайкон – коренеплід, що прийшов до нас з Японії, являє собою гібрид редьки та редиски. На смак східний коренеплід дуже нагадує звичну редьку, проте відсутність у складі гірчичного масла позбавляє його характерної гіркоти та різкості.

Кращі сорти Дайкона (японської редьки) у каталозі нашого Інтернет-магазину

Ми розповімо як правильно виростити і доглядати “японську редьку”.

Терміни посівних робіт

Посів дайкона не обмежений строгими часовими рамками, проте через схильність культури до квітучості сіяти її в першій половині весни не рекомендується. Посів насіння на розсаду проводять зазвичай наприкінці квітня – на початку травня, а переносять сіянці в грунт у віці 30-40 днів. Посів сухого насіння в ґрунт рекомендується проводити не раніше середини червня. Особливо важливим фактором при культивації дайкону є довгота світлового дня. Внаслідок тривалого освітлення японська редька замість формування коренеплодів стрімко сягає кольору.

Обробка насіння

Передпосівна підготовка насіння дайкону – ефективна профілактика багатьох захворювань, нехтувати якою не рекомендується. Обробляють матеріал у кілька етапів:

  • Насіння заливають на 20 хвилин помірно гарячою водою (близько +50 °C).
  • Після прогрівання матеріал негайно занурюють у крижану воду.
  • Оброблене насіння протягом доби витримують в овочевому відсіку холодильника.
    Для зручності проведення процедур дрібне насіння рекомендується помістити в вузлик з марлі або бавовняної тканини.

Вирощування дайкону з розсади

Розсадою горщика у відкритий грунт прийнято висаджувати сорти дайкона з короткими коренеплодами овальної або округлої форми. Щоб не послаблювати сіянці у майбутньому пікіруванням, посів рекомендується проводити у торф’яні склянки чи пігулки.

Насіння дайкона та редьки, вигідна оптова ціна

Якщо вирощувати розсаду вирішено в загальному посуді, то для цього слід підібрати контейнер або ящик глибиною не менше 10-12 см. Грунтову суміш для посадки можна використовувати універсальну, призначену для вирощування розсади інших овочевих культур.

Технологія посіву дайкону на розсаду така:

  • Посадкову ємність заповнюють поживним субстратом, який слід добре зволожити перед посівом.
  • Насіння висівають на глибину близько 1,5–2 см.
  • Посуд із посівами затягують плівкою або накривають склом і прибирають у темне тепле місце.

Через 5-7 діб, коли проклюнуться сходи, плівку знімають, а контейнер виставляють на світло. На стадії розвитку першої пари листя сіянці проріджують, залишаючи для подальшого вирощування лише найміцніші, здорові екземпляри. Після процедури розсаду підгодовують слабким розчином комплексного добрива.

Вирощування редису з насіння у відкритому ґрунті

За 12-15 днів до пересадки у відкритий ґрунт молоді рослини ненадовго виносять на вулицю для загартовування. Тривалість сеансів перебування на вулиці поступово збільшується.

На грядку розсаду переносять, коли на сіянцях сформується по 3-4 справжні листки. Рекомендована схема посадки – 30 х 60 (відстань між рослинами / ширина міжрядь). Грядку перед початком робіт необхідно рясно полити теплою водою. Щоб незміцнілі сіянці не постраждали від холоду, спочатку грядку на ніч вкривають нетканим матеріалом або плівкою.

Підготовка грунту

Облаштовувати грядку під дайкон рекомендується на сонячній ділянці, захищеній від вітру. До складу ґрунту культура не дуже вибаглива, але найкраще розвивається на легких суглинках або супесях з нейтральним водневим показником. Дотримуючись норм сівозміни, дайкон висаджують після буряків, картоплі, моркви, огірків. Найгіршими попередницями для японської редьки є всі «сородичі» сімейства хрестоцвітих – капуста, ріпа, турнепс, редис.

Для весняної посадки ґрунт готують наприкінці осені. Під механічну обробку (перекопування) вносять компост або перегній (1–2 кг/м2), суперфосфат (40 г/м2), сірчанокислий калій (20 г/м2). Вапно для олужнення надмірно кислого ґрунту вносять не разом із добривами, а на 15–20 днів раніше.

Безрозсадний метод посадки

Посів насіння дайкону проводять у добре прогрітий, оброблений ґрунт, дотримуючись наступного порядку дій:

  • По периметру грядки формують посадкові лунки. При ширині міжрядь 60 см між лунками залишають відстань 30–35 см.
  • У кожну лунку виливають 0,5–1 л теплої води та висівають 2-3 насінини.
  • Посіви присипають землею, яку трохи утрамбовують.
  • На останньому етапі робіт поверхню грядки мульчують сухим торфом.

Безрозсадний метод посадки застосовують щодо сортів дайкону з довгими коренеплодами. Крім того, таким чином проводиться пізній (кінець липня – середина серпня) посів культури.

Догляд за посадками

Догляд за дайконом не можна назвати складним чи клопітким. Як усі овочеві культури, японська редька потребує систематичних поливів, прополювання та розпушування ґрунту. При вирощуванні на бідних ґрунтах дайкон рекомендується 2-3 рази за сезон підгодувати комплексними добривами. Зверніть увагу! Крім звичних заходів, рослини необхідно періодично підгортати, оскільки, розростаючись, коренеплоди починають виступати із землі майже на 1/3.

Режим поливу

Грамотний полив – один із визначальних факторів смакових якостей майбутніх коренеплодів. Дайкон вважається вологолюбною культурою, тому грунт на грядці має бути постійно вологим. Від нестачі вологи рослина піде у стрілку, а якість коренеплодів сильно постраждає – м’якоть стане грубою, волокнистою та гіркуватою на смак. Безсистемна подача води спровокує розтріскування коренеплодів.

Як правило, дайкон поливають кожні 5 днів. У сильну спеку процедуру проводять частіше, тоді як у негоду полив рекомендується скоротити.

Хвороби та шкідники

Як і всіх найближчих родичів сімейства хрестоцвітих, у разі неправильного догляду та порушень агротехніки дайкони можуть вразити небезпечні інфекції – чорна ніжка, кіла, мозаїка, судинний та слизовий бактеріози. Щоб вивести заразу з грядки, посадки рекомендується обприскати препаратами бактеріальної дії (Планріз, Бінорам). Уникнути проблем зі здоров’ям культури допомагають заходи профілактики:

  • дотримання норм сівозміни та агротехніки;
  • ретельна підготовка насіння до посіву;
  • своєчасне прополювання та боротьба з паразитами;
  • вибір для посадки сортів, стійких до хвороб.

Шкідниками, що становлять небезпеку для японської редьки, є хрестоцвіта блішка, городова совка, слимаки, капустяна муха, попелиця. Позбавити посадки від паразитів допоможуть настоянка пекучого перцю, розчин господарського мила чи слабкий розчин марганцівки. Проти слимаків грядку корисно припудрити деревною золою. Аромат чорнобривців, висаджених по периметру грядки, відлякає мух і попелиці.

Збирання врожаю

Час збирання дайкону настає через 45-70 днів після посіву. Якщо ґрунти на ділянці легкі, коренеплоди можна просто висмикнути за бадилля. З щільного ґрунту дайкон викопують лопатою або садовими вилами. Зібрані коренеплоди обтрушують від землі і розкладають на грядці для просушки, після чого обрізають листя, сортують і розкладають по ящиках з піском, капронових сітках або корзин. Зберігати дайкон рекомендується в прохолодному погребі, що провітрюється при температурі від 0 до +5 °C. У сприятливих умовах японська редька без особливих втрат триває 2-3 місяці.

Залишити відповідь