Вирощування кабачків із насіння

Рослина кабачок є кущовим різновидом твердокорого гарбуза і належить до сімейства Гарбузові. Це овоч з довгастими плодами жовтого, зеленого, білого або чорно-зеленого кольору з ніжною м’якоттю, який вживають у їжу в сирому, смаженому, тушкованому, маринованому та консервованому вигляді.
Кабачки – це дієтичний продукт, який добре засвоюється нашим організмом. Їх рекомендується включати до раціону харчування при захворюваннях нирок, печінки, серця, шлунка. У кабачках у великій кількості містяться вітаміни С, РР та інші потрібні та корисні для організму речовини.

 Поговоримо про вирощування кабачків у відкритому ґрунті на присадибній ділянці.

Вирощування кабачків із насіння у відкритому грунті

Насамперед потрібно підібрати сорти.

Кабачок любить тепло. Разом з тим, це найбільш холодостійка культура серед представників сімейства Гарбузових. Насіння кабачка проросте і при +8-9 °С, але найбільш міцними молоді сіянці будуть, якщо насіння проростає при +22 °С.

Кабачок може винести короткочасне зниження температури до +6 ° С, проте заморозки для цього рослини згубні. Для дорослих рослин оптимальна температура росту та розвитку – +20-25 °С. Нижня межа допустимого для нормального проростання насіння кабачка температур – +12-15 °С.

Кабачок посухостійкий, але рясний полив у рази збільшує врожай. Особливо важлива достатня кількість вологи під час цвітіння та зав’язування плодів.

Найкращі попередники кабачків та цукіні – картопля, капуста, цибуля, коренеплоди, зелень та бобові.

Ця рослина дуже світлолюбна, і зазвичай її висаджують на сонячній стороні ділянки. Від кількості світла, що отримується рослиною, безпосередньо залежить якість і обсяг врожаю, а також швидкість його отримання. Практично ті самі вимоги пред’являють до середовища вирощування і цукіні. Ця культура дає добрі врожаї в середній смузі. Цукіні зберігають скоростиглість, врожайність та смакові якості у нашому кліматі при вирощуванні як у закритому, так і у відкритому ґрунті.

Грунт та місце для посадки

Кабачок вважається вимогливою до ґрунту культурою, а цукіні ще більш вимогливий до складу та рН ґрунту, ніж кабачок. Погано плодоносить кабачок на кислих торфових ґрунтах, плоди у нього в таких умовах дрібні, як і листя. Кислі ґрунти для кабачка готують шляхом внесення вапна. Але свіже вапнування кабачки не люблять.

Кабачку потрібні легкі суглинні або супіщані родючі ґрунти. На супіщаних ґрунтах необхідне внесення великої кількості комплексного мінерального добрива. Найкраще росте на ґрунтах із нейтральною реакцією (рН 6,5-7,5). Не варто висаджувати кабачок на щільних, важких та бідних ґрунтах. Зазвичай у такі ґрунти, готуючи ділянку до посадки кабачків, восени вносять гній чи компост (від 4 до 6 кг на кв. м), а також комплексне мінеральне добриво для овочів (від 50 до 80 г на ту саму площу). Непридатні для кабачка важкі глинисті ґрунти.

Кабачки дуже вологолюбні. Поливають їх лише під корінь, причому полив можна проводити лише теплою водою, інакше зав’язі гнитимуть. Полив збільшують удвічі на етапі плодоношення кабачків та цукіні. Як підживлення кабачків у період вегетації дачники найчастіше використовують «Бутон» або «Агріколу».

Місце для посадки кабачка треба вибирати так, щоб протягом усього періоду вегетації ґрунт прогрівався променями сонця. Важлива особливість вирощування кабачків: досвідчені дачники щороку садять на новому місці. У цьому випадку, з одного боку, вони менше хворітимуть, з іншого – у рослин практично не буде пустоцвітів.

Насіння кабачків, вигідна оптова ціна

Висаджують кабачки розсадою та насінням – у травні у відкритий ґрунт або у квітні на розсаду у закритий ґрунт. Спосіб посадки вибирають виходячи з того, наскільки швидко потрібний перший урожай. Якщо ви не дуже поспішайте, можна просто висіяти насіння кабачків у ґрунт.

Підготовка насіння для посадки у відкритий ґрунт

Передпосівна підготовка насіння полягає в попередньому замочуванні їх на 10-12 годин у воді з додаванням нітрофоски. Насіння повинне розбухнути, після цього воно готове до висіву в грунт. Для кращого результату насіння кабачків на 24 години замочують у розчині «Епіну»: крапля стимулятора росту розчиняється в 50 мл води, і в цю суміш насіння занурюють на добу. Промивають чистою водою і підсушують, після чого висаджують у ґрунт. Це підвищує схожість насіння, а також робить швидшим розвиток молодих рослин.

Рятiвник огiркiв i кабачкiв 3мл+11 мл

У грунті робляться лунки з відривом близько 70 див друг від друга. У кожну лунку вноситься трохи компосту або перегною. Можна зробити борозни через кожні 80 см. Насіння закладається на глибину близько 4-6 см. Посадка проводиться у вологий ґрунт. Як пророщене, так і не пророщене насіння висаджують вертикально, гострою частиною вгору. При цьому верхівка насіння повинна бути на 1-1,5 см нижче за рівень землі. Найкраще висівати по два насіння в одну лунку. Якщо проклюнуться обидва сіянці, один можна зрізати або пересадити в момент появи сім’ядольних листків. Висмикувати сіянці не можна, тільки зрізати. Догляд за засіяною грядкою полягає у своєчасному поливанні, якщо погода спекотна та суха. Зацвітуть кабачки за місяць після появи сходів.

Догляд за кабачками

Кабачкам потрібні поливи, прополювання та розпушування міжрядь, а також підживлення комплексними мінеральними добривами, в основному на етапі цвітіння та плодоношення. Коли врожай почне дозрівати, його збирають раз на 7-14 днів, щоб не допускати переростання плодів.

Одна з найважливіших умов отримання хорошого врожаю кабачків – пухкий, водо- та повітропроникний ґрунт. Наскільки часто треба проводити розпушування залежить від її складу. Особливо часто розпушування мають проводитися на суглинних ґрунтах – на них постійно утворюється тверда кірка, зокрема після кожного дощу. Для прискорення росту та розвитку кущів кабачка землю треба розпушувати постійно, біля самого кореня.

Регулярне прополювання не дозволить розростатися бур’янам, що створює конкуренцію кореневій системі кабачків у боротьбі за поживні речовини. Особливо важлива прополка на початку зростання кабачків: погане харчування через велику кількість бур’янів не дає молодим рослинам розвиватися.

Для утворення додаткових придаткових коренів кабачки підгортають на етапі появи 2-4 справжніх листків. Грунт суміш підсипають до коріння шаром близько 5 див.

У кабачка кущ не формують, основне стебло не прищипують. Найчастіше, особливо при вирощуванні цукіні, цей захід не потрібний, але якщо рослина занадто розростеться, найбільше листя вирізають. У результаті серцевина куща отримуватиме більше сонячних променів, це стане стимулом для утворення нових зав’язей, і врожай буде вищим. Під кабачки, що ростуть, обов’язково треба підкладати дощечки, щоб кабачки не загнивали.

Поливають кабачки раз на тиждень-півтора: 10 л води на кожен квадратний метр. Вода має бути теплою – +25-30 °С. Коріння гарбузових культур потребує більшої кількості тепла, ніж надземна частина.

І полив водою температурою нижче +20 °С завдасть шкоди кореневій системі кабачків – вона гнитиме, як і зав’язі.

Підгодовують кабачки мінімум двічі за період вегетації – під час цвітіння та зростання плодів. Кабачки дуже чуйні на підживлення – врожайність зростає у кілька разів. Можна підгодовувати кабачки настоєм коров’яку.

Бор – найважливіший елемент у формуванні та правильному розвитку кабачків. Якщо бору недостатньо у харчуванні цих рослин, відбувається загнивання зав’язей. У цьому випадку кабачки підгодовують “по листю” (обприскують) наступним складом: 2 г борної кислоти на 10 л води. Кислоту спочатку розводять у невеликому обсязі води (200 мл), і лише потім розведений препарат з’єднують з рештою об’єму води.

Один із ефективних складів для підживлення кабачків -1 ст. л. нітрофоски, 1 л коров’яку на 10 л води. Розчин ретельно перемішують та поливають кабачки з розрахунку по 1 л на рослину. Підживлення таким розчином проводять двічі – на початку росту кущів, на етапі цвітіння чи зав’язування плодів.

Запилення кабачків

Комахами-запилювачами кабачків є джмелі, оси та бджоли. Зазвичай досить періодично розсувати листя кабачків – так комахам легше проникнути до квітів.

Якщо кущ дуже загущений, можна вирізати частину середнього листя – так ми забезпечимо приплив повітря до всіх гілок рослини та полегшимо доступ до квітів комахам-запилювачам. Але якщо літо видалося дощовим або кабачки та цукіні вирощуються у великих за площею парниках, іноді запилювати їх доводиться вручну. Для кращого запилення рекомендується обприскати квітучі кабачки рано-вранці водним розчином меду (або цукровим сиропом). Частоту обприскування солодким розчином, що приваблює комах-запилювачів, визначають дослідним шляхом, але після дощу обприскування потрібно обов’язково.

Хвороби та шкідники кабачків та методи боротьби з ними

Переноспороз (Помилкова борошниста роса)

Суперечки грибів, які є збудниками пероноспорозу, добре почуваються, коли кабачки і цукіні поливають водою низьких температур. Особливо за високої вологості повітря. Найчастіше вражає рослини на етапі плодоношення.

Кабачки та цукіні, як і гарбуз, уражаються борошнистою росою, кореневою гниллю, бактеріозом – про симптоми та боротьбу з ними ми вже розповіли, говорячи про гарбуз. Як і про павутинний кліщ і баштанну попелицю, які завдають кабачкам найбільшої шкоди. Ще одна часта проблема кабачків і цукіні на дачних ділянках – пероноспороз (хибна борошниста роса).

Симптоми

Листя покриваються багатогранними маслянистими зеленими плямами. Минає тиждень, і плями стають більшими і набувають бурого відтінку. Листя здається обпаленим. З подальшим розвитком хвороби, ще за кілька днів, уражений лист засихає.

Методи боротьби

Хвороба швидкоплинна, тому діяти треба негайно. При перших ознаках пероноспороза поливи припиняють, як і підживлення (як мінімум на тиждень). Рослини треба обробити розчином хлорокису міді та полікарбацину (температура препарату +24-25 градусів). Ще один спосіб боротьби з грибковим збудником – обприскування розчином молочної сироватки. Завершивши обробку рослин, треба провітрити теплицю. Протягом тижня температура повітря не повинна опускатися нижче +22-25 вдень та +18 вночі. Тобто кабачки та цукіні треба вкривати.

Профілактика

Неприпустимо вирощувати кабачки та цукіні на грядках, де протягом минулого теплого сезону вирощувалися овочеві культури сімейства гарбузових.

Вершинний бактеріоз плодів 

Фактори ризику – перезволоження ґрунту та повітря. Полив холодною водою. Погана циркуляція повітря навколо кабачків.

Симптоми

Пожовтіння та загнивання зав’язей кабачків та цукіні. Зав’язі та плоди перестають розвиватися, зовні плід стає склоподібним. Надалі на потворному плоді з’являються бурі плями.

Методи боротьби

На жаль, якщо симптоми бактеріозу вже виникли, рослина врятувати не вдасться. Боротьба з бактеріозом – це посів здорового насіннєвого матеріалу. Посівний матеріал рекомендується за 2-3 місяці до висіву протруїти гранозаном (2-3 г на кг насіння) або препаратом ТМТД (3-4 г на той же обсяг насіння). Також можна зробити сухе прогрівання насіння (температура 60 ° С), але попередньо треба зробити прогрівання пробної партії, після чого перевірити їх схожість. Все насіння прогрівати можна, якщо схожість пробної партії знизиться не більше ніж на 5-10%.

Часто кабачки та цукіні пошкоджують личинки совок: вони прогризають стебло та харчуються всередині нього, в результаті рослина гине. Щоб уникнути ураження совками кабачки та ґрунт навколо них запилюють препаратом ДДТ з інтервалом у 50 днів.

Насіння кабачків для вирощування у відкритому грунті – найкращі сорти для посадки в нашому інтернет-магазині:

Залишити відповідь