Вирощування скорцонери з насіння

Скорцонера, або чорний корінь  – цікава та перспективна лікарська рослина, до того ж смачна. Крім хорошого смаку скорцонера відрізняється великою поживністю та дієтичними якостями. Вона містить вітаміни В1, В2 і С, в ній багато вуглеводів, білка та мінеральних солей. Але основна її перевага – високий вміст у коренеплодах інуліну (близько 10%), а також аспарагіну, левуліну, що покращують вуглеводний обмін.

Це висококалорійний продукт. За способом приготування нагадує спаржу та капусту цвітну, але за своїми смаковими якостями істотно від них відрізняється і є однією з найцінніших коренеплідних рослин.

Скорцонера виростає до висоти близько 100 см, наприкінці травня цвіте жовтими квітками, що виділяють тонкий ванільний аромат.

У середній смузі скорцонер вирощують як одно-або дворічний. У перший рік життя утворюються розетка листя та коренеплід, у другий – квітконосні пагони.

Як правильно виростити скорцонеру у себе на ділянці? Про це розповість наша стаття

Вирощування скорцонери з насіння у відкритому грунті

Підготовка грунту

Рослина вимагає родючого, зволоженого і некислого ґрунту, глибоко розпушеного з урахуванням довжини коренів – не менше 35 см. Як і більшість коренеплодів, не любить свіжого гною – коріння починає розгалужуватися. Щомісяця можна вносити комплексні добрива.

Час посадки у відкритий ґрунт

Висівають скорцонеру у квітні або під зиму у відкритий ґрунт. Відстань між рядами 20-25 см. Насіння крупним планом неглибоко (2-3 см). на 10 кв. м потрібно близько 20 г насіння, проростають вони довго.

Догляд за скорцонерою у відкритому грунті

Після того, як скорцонера утворює 3-4 листи, рослини проріджують, залишаючи відстані між ними 5-8 см.

Вирощування петрушки з насіння у відкритому ґрунті

Найчастіше спеціальних підживлень протягом сезону не потрібно, якщо спочатку добре заправити грунт необхідними добривами. Підберіть будь-яке універсальне комплексне добриво: нітроаммософку вносять навесні під будь-які овочі з розрахунку 60-90 г на 1 кв. м., діамософку – 40-50 г на 1 кв. Це доступні та недорогі добрива, що містять азот, фосфор та калій у необхідних пропорціях.

Діаммософку можна використовувати і для підгодівлі протягом сезону на неродючих ґрунтах. Можна вносити по 10-25 г на 1 кв. м двічі на місяць до середини серпня (при ранній весняній посадці).

Скорцонера дуже невибаглива у догляді, тому багато уваги приділяти їй не доведеться. Поливати, розпушувати і прополювати потрібно за необхідності.

Насіння кропу, вигідна оптова ціна

При цьому слідкуйте, щоб не було пересихання коренеживаного шару – нестача вологи може призвести до різкого зниження врожаю. Вже після формування коренеплоду, рослина стає менш вимогливою до поливу, проявляється її посухостійкість.

За бажання грунт на грядах можна замульчувати – це і догляд полегшить, і допоможе рослині розвиватися в більш комфортних умовах.

Збирання та зберігання врожаю скорцонери

Для безпосереднього споживання коріння можна забирати з початку жовтня, а для зимового зберігання – лише перед заморозками. Використовувати лопату для збирання врожаю – не найкращий варіант. Коріння у скорцонери виростає довге і ламке, тому при викопуванні потрібно бути обережним і намагатися не пошкодити коріння, інакше вони не будуть довго зберігатися.

Насіння кабачків, вигідна оптова ціна

Краще коренеплоди виривати руками, або підчіпаючи їх вилами акуратно очищаючи коріння від землі.Якщо пошкодити довге і тендітне коріння, з них витікає чумацький сік і вони стають волокнистими, погано зберігаються, втрачають смакові якості.

Зберігають коріння у льоху, присипавши піском.Зберігати овочі у вертикальному положенні у вологому піску при температурі прибл. 0 ° C – так вони пролежать не менше 2-3 місяців. При цьому не забувайте стежити за піском і постійно підтримувати його вологість – у сухому піску коренеплоди швидко висохнуть. Перед закладкою на зберігання не забудьте обрізати все листя та ретельно просушити коріння. Для тривалого зберігання їх можна заморозити.

Якщо ж залишили коріння зимувати у ґрунті, то викопування починають відразу після сходу снігу. Цей спосіб зручний, якщо вам нема де зберігати овочі. До того ж напровесні вони стануть цінним джерелом свіжих вітамінів.

Використання скорцонери в кулінарії

Вживають коренеплоди та листя. Щоб зняти шкірку, коріння обдають окропом. Достатньо витримати у воді близько 2 годин, щоб перестав виділятися чумацький сік. Придатна у свіжому вигляді у салатах, додають у супи, маринади. М’якуш солодкуватий. Готувати їх можна так само, як спаржу, або запікати у тесті. Ніжне листя і м’ясисті квітки скорцонери містять млечний сік і мають смак, що за ароматом нагадує молоді волоські горіхи, – вони використовуються в салатах.

Насіння скорцонери для вирощування у відкритому грунті – найкращі сорти для посадки  в нашому інтернет-магазині:

Залишити відповідь