Прибирання листя тютюну секрети технологія вирощування

Прибирання листя тютюну секрети технологія вирощування

Вирощування тютюну – не такий відповідальний процес, як збирання врожаю та його сушіння. Від правильності цих дій безпосередньо залежить результат. Неправильне сушіння або ферментація здатна звести нанівець усі зусилля щодо вирощування тютюну для куріння.

Основні ознаки дозрівання тютюну.

Листя верхніх і середніх ярусів, що досягли технічної зрілості, ставати щільними на дотик. Їх поверхня у зв’язку з рясно виділяються смолистими речовинами робиться липкою, зелене забарвлення світлішає внаслідок руйнування хлорофілу і набуває блідо-зеленого відтінку, який поступово переходить у легку жовтизну.

На поверхні листової пластинки з’являються блідо-жовті, білуваті плями (від скупчення в цих місцях білих зерен крохмалю). Поверхня листа стає спученою і хвилястою, краї та верхівка злегка відгинаються до землі і світлішають, середня жилка теж світлішає (біліє). Крихкість черешка листа збільшується, і він легко з хрускотом відламується від стебла.

При дозріванні листя нижніх ярусів, особливо у невершкованних рослин, листова пластинка не має сильно вираженої спученості і плямистості, при цьому листя стає жовто-зеленим.

У другу фазу листя припиняє зростання, стає найбільш цінним для промислового використання.

На час технічної зрілості листя тютюну накопичують найбільшу кількість сухої речовини в найбільш сприятливому поєднанні основних елементів хімічного складу, листова пластинка досягає максимального розміру, а тканина її – високої щільності.

Насіння тютюну, вигідна оптова ціна

Це забезпечує одержання високого врожаю тютюну.

Технічно зріле листя швидко і рівномірно жовтіє при томленні, добре зберігає жовте забарвлення при сушінні і дозволяє отримувати сировину з забарвленням бажаних тонів. Недозріле листя повільно і нерівномірно проходить процес томлення, повільно висихає і дає сировину зеленого або бурого забарвлення, низької товарної якості. Перезріле листя, навпаки, швидко висихає, але сировина виходить тільки з забарвленням темних тонів (червона, коричнева).

Швидкість та рівномірність дозрівання листя тютюну неоднакові. Вони залежать від біологічних особливостей сорту, типу та властивостей ґрунту, погодних умов, прийомів агротехніки, висоти розташування листя на рослині (ярусу).

Технологія збирання тютюну.

Як тільки настане стан технічної зрілості листя, треба негайно приступати до їхнього збирання.

Дозрівання листя починається з нижніх ярусів. У міру дозрівання їх знімають із рослини. Таким чином, збирання врожаю проводиться у кілька прийомів – ламання. Кількість ломок тютюну залежить від сорту та зони вирощування. Зазвичай листя забирають за 3-4 ломки. Чим більше ламок, тим однорідніше за зрілістю буде прибрано листя.

Листя першої ломки дозрівають через 40-50 днів після посадки тютюну.

Кількість листя, що знімається одночасно (в один прийом) з однієї рослини залежить від ярусу і числа листя на рослині. З кожної рослини по ломках у всіх районах тютюновництва прибирають: у першу ломку – 3-4 листки, у другу – 3-5 листків, у третю – 5-7 листків, у четверту – 5-6 листків, а в п’яту та наступні ломки – 3-4 листки.

Вирощування тютюну з насіння у відкритому ґрунті

Прибирання тютюну починають з «підчистки» нижнього (розсадного) листя, яке, як правило, не використовується для виробництва тютюнової сировини. Іноді її проводять одночасно із збиранням листя першої ломки. Однак своєчасне «підчистка» рослин підвищує його врожай та якість.

Листя прибирають вранці після спаду роси або ввечері, коли вони стають пружними. Перевагу слід надавати вечірній ломці. Листя, що прибираються з поля ввечері, містять менше води, мають більше запасних речовин (крохмалю і цукрів), швидше жовтіють при томлінні і після сушіння дають сировину світлішого забарвлення і кращої якості. У прохолодну хмарну погоду ламання можна вести протягом усього дня.

Щоб отримати сировину високої якості, листя треба прибирати на пізнішій стадії дозрівання – при пожовтінні верхівки та країв листа на одну чверть – одну третину листової пластинки, не допускаючи відмирання та «підгоряння» їхньої тканини (стан «повної технічної зрілості»). Тютюн, прибраний при пожовтінні четвертої частини пластинки листа, сушать природними способами (на сонці і в тіні), при пожовтінні верхівки листа – в трубо-вогневих сушарках комбінованими способами (напівсушка і досушування).

Техніка ламання тютюну.

При збиранні тютюну ломальник обробляє дві рядки і, просуваючись між ними, обламує однією або двома руками зріле листя по черзі з кожної рослини, починаючи знизу. Коли в руках набирається достатньо листя, він їх з’єднує в одну пачку. Пачки вбраного листя він кладе в міжряддя. Потім їх збирають та транспортують до місця сушіння.

Продуктивність праці на збиранні тютюну значно зростає, якщо рослини ламають за наступним способом: просуваючись по міжряддю, ломальник обламує листя двома руками, спочатку на одному – двох рослинах в рядку праворуч, потім на одному – двох рослинах в рядку зліва, знову в рядку праворуч і так далі. При ламанні листа під його черешок підводять вказівний та середній пальці, а зверху притискають великим пальцем. Легким поворотом уперед (від себе) та одночасним тиском вниз листок відокремлюють від стебла. Зламаний лист підводять лицьовою стороною до нижньої сторони наступного листа та відламують його від стебла. Так ламання продовжується, поки в кожній руці не набереться приблизно 5-10 листків.

В руках листя має бути розташоване так, щоб пластинка одного лежала на пластинці іншого листа і черешки знаходилися поруч один біля іншого, а кінці їх – на одній лінії.

Пачки наламаного листя з’єднують парами один з одним, і дбайливо укладають у рядках між рослинами (у тіні).

Прибирання тютюну цілими рослинами.

Попередня підготовка тютюну до збирання цілими рослинами полягає в наступному:

– нижнє листя першої, а іноді і другий ломок прибирають полистно;

– у період появи бутонів на рослинах проводять глибоке вершування (разом із бутонами видаляють 5-7 верхніх листочків);

– Пасинки видаляють при відростанні до 6-8 см;

– повторно пасинкування проводять перед збиранням.

Забирають рослини тютюну машинами або вручну через 12-14 днів після вершкування. До цього часу на рослині дозріває середнє листя.

Рослини зрізають на відстані 8-10 см від нижнього листя і залишають у полі для подвяливания. Потім їх перевозять до місця сушіння.

Кращі сорти тютюну для посадки в нашому інтернет-магазині:

Залишити відповідь