10 кращих сортів цибулі

10 кращих сортів цибулі з описом і фото

Цибуля – джерело аскорбінової кислоти, каротину та білка. Жодна кухня світу не обходиться без цього продукту. Саме він надає кожній страві неповторного вишуканого смаку і аромату, збагачує їжу вітамінами, фосфором, кальцієм, натрієм і магнієм. Крім того, він є сильним антисептиком, що знищує багато хвороботворних мікробів.

Ми познайомимо вас із 10 кращих сортів цибулі і, які ви можете без проблем виростити на своїй ділянці.

Сорти ріпчастої цибулі представлені в каталозі нашого інтернет-магазину :

Вибираючи сорт цибулі для дачі, звертайте увагу на її регіональність. Залежно від області росту сорту цибулі можна поділити на 2 типи:

  • південні;
  • північні.

Південні сорти цибулі зберігаються не дуже довго, зате вони не дуже гострі на смак. Деякі з них взагалі називають солодкими і відносять до салатних видів цибулі. Якщо ви хочете отримати південні сорти цибулі в північних районах або середній смузі, варто вирощувати їх через розсаду.

Озима цибуля сіянка

Північні сорти цибулі гострі на смак, але відрізняються відмінною лежкістю.

Виділяють ще й білу цибулю. У нього більш ніжний і солодкуватий смак. Білу цибулю відносять до салатних сортів. Однак такі цибулини погано зберігаються, швидко ушкоджуються шкідниками, розм’якшуються та загнивають.

Насіння цибулі купити

Розрізняють сорти цибулі та за термінами вегетації: у ранніх сортів цей термін становить 90-100 днів, середні – 100-120 днів, а пізні – понад 120 днів.

Залежно від розмірів цибулини бувають 3 види:

  • дрібні – менше 50 г;
  • середні – 50-100 г;
  • великі – понад 100 г.

Залежно від того, скільки цибулин може утворитися в гнізді, виділяють сорти:

  • малогнозні (1-2 цибулини);
  • середньогніздові (3-4 цибулини);
  • багатогніздні (5 і більше цибулин).

Гніздність багато в чому залежить від розміру сівби, а також від умов вирощування культури. Якщо сіянка більша, а родючість і вологість ґрунту вища, то і число цибулин у гнізді буде більше.

Залежно від смаку цибуля буває:

  • Гострим,
  • напів-гострий,
  • солодкими на смак.

Цибуля гостра, напівгостра, солодка – шукаємо відмінності

Всі гострі сорти цибулі відносяться до скоростиглих. Вони відрізняються гарною лежкістю, більшим вмістом ефірних олій і цукрів, але в той же час вони менш урожайні. Такі сорти, як правило, покриті кількома шарами зовнішньої луски, а тому забирати їх можна не тільки вручну, але й за допомогою спеціалізованої техніки.

Вигонка цибулі на зелене перо за простою технологією

У напівгострих сортів цибулі мало зовнішніх лусок, а м’якоть не така щільна та гостра. Така цибуля при збиранні спецтехнікою часто травмується і швидко стає непридатною. Напівгострі сорти вважаються середньолежкими і їм потрібно більше часу для дозрівання. Однак вони дають вищий, ніж гострі сорти, урожай.

Солодкі сорти цибулі мають чудовий смак і часто використовуються у свіжому вигляді. Вони дають високий урожай, але зберігається нетривалий час. Гострі та напів-гострі сорти цибулі можна вирощувати у будь-якому регіоні. У південних регіонах за вегетаційний період урожай можна отримати навіть із насіння. А в середній смузі та північних зонах – тільки через розсаду або шляхом висадки сівка. Солодкі ж сорти вирощують здебільшого у спекотних південних регіонах із насіння.

Залишити відповідь